ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σε αυτή την ενότητα παραθέτουμε πληροφορίες για παθήσεις όπου συχνά επιβάλλεται η χειρουργική παρέμβαση. Η ενότητα επικεντρώνεται στην περιγραφή των αιτιών, στον τρόπο πρόληψης αλλά και στις σύγχρονες μορφές αντιμετώπισης. Γίνεται αναφορά και σε παθήσεις που δεν είναι αμιγώς χειρουργικές αλλά που συχνά ζητείται εκτίμηση από χειρουργό.

 • ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΕΠΤΙΚΟ

  Το ανώτερο πεπτικό ή πιο ορθά το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνει διαδοχικά τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, οισοφάγο, στομάχι και αρχικό τμήμα του δωδεκαδακτύλου (αρχή του εντέρου). Παραδοσιακά οι παθήσεις του στομάχου και δωδεκαδακτύλου απασχολούσαν σε μεγάλο βαθμό το γενικό χειρουργό, όπως για παράδειγμα τα πεπτικά έλκη. Ωστόσο οι παθήσεις αυτές στην πλειοψηφία τους μπορούν να διαχειριστούν με τροποποίηση των συνηθειών ζωής και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική έχει θέση όταν αυτές οι αντιμετωπίσεις αποτύχουν.

  Read More

 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

  Οι ενδοκρινείς αδένες είναι όργανα τα οποία παράγουν ορμόνες τις οποίες διοχετεύουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Πολλά όργανα παράγουν ορμόνες αλλά η γενική χειρουργική ασχολείται με παθήσεις που αφορούν τα εξής όργανα: Θυρεοειδής αδένας Παραθυρεοειδείς αδένες Επινεφρίδια Πάγκρεας

  Read More

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

  Οι επείγουσες χειρουργικές παθήσεις της κοιλίας αποτελούν μια ετερογενή ομάδα παθήσεων που ως κοινό χαρακτηριστικό έχουν την ανάγκη για άμεση διερεύνηση της συμπτωματολογίας και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διενέργεια επείγοντος χειρουργείου.

  Read More

 • ΗΠΑΡ-ΧΟΛΗΦΟΡΑ-ΠΑΓΚΡΕΑΣ

  Το ήπαρ, τα χοληφόρα αγγεία και το πάγκρεας αποτελούν 3 διακριτά συστήματα τα οποία γειτνιάζουν και λειτουργούν από κοινού σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Συχνά οι παθήσεις που αφορούν το ένα όργανο έχουν αντίκτυπο και στα υπόλοιπα.

  Read More

 • ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΕΠΤΙΚΟ

  Το κατώτερο πεπτικό ή πιο ορθά το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από το τελευταίο τμήμα του δωδεκαδακτύλου και από ολόκληρο το λεπτό και παχύ έντερο. Ο πρωκτός ως η τελική απόληξη της γαστρεντερικής οδού τυπικά συγκαταλέγεται στο κατώτερο πεπτικό αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής οι παθήσεις του ταξινομούνται ξεχωριστά.

  Read More

 • ΚΗΛΕΣ

  Οι κήλες είναι προβολές των περιεχομένων της κοιλιάς μέσω ευένδοτων σημείων στο κοιλιακό τοίχωμα. Τα περιεχόμενα αυτά μπορεί να είναι ενδοκοιλιακό λίπος ή μέρος κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου (πχ έντερο).

  Read More

 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Ο μαστός (ή μαζικός αδένας) αποτελεί όργανο που περιέχει ινώδη ιστό, αδενικά στοιχεία και λίπος. Ο μαζικός ιστός υπάρχει τόσο σε παιδιά αλλά και στους άνδρες αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση λόγω ορμονολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Προβλήματα μαστού μπορούν να παρουσιαστούν ως πόνο, ψηλαφητό όγκο ή εκροή υγρού από τη θηλή. Παγκοσμίως ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και για αυτό το λόγο οι παθήσεις του μαστού πρέπει να αντιμετωπίζονται με συστηματικό τρόπο.

  Read More

 • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

  Ο πρωκτός αποτελεί την απόληξη της πεπτικής οδού και μπορεί να εμφανίσει μια ετερογενή ομάδα παθήσεων. Κατά κανόνα οι παθήσεις του πρωκτού δεν είναι μεγάλης βαρύτητας, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

  Read More