ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

Οι επείγουσες χειρουργικές παθήσεις της κοιλίας αποτελούν μια ετερογενή ομάδα παθήσεων που ως κοινό χαρακτηριστικό έχουν την ανάγκη για άμεση διερεύνηση της συμπτωματολογίας και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διενέργεια επείγοντος χειρουργείου.

Σε γενικές γραμμές οι παθήσεις αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε:

 • Παθήσεις που οφείλονται σε ενδοκοιλιακή φλεγμονή (πχ σκωληκοειδίτιδα)
 • Παθήσεις που οφείλονται σε αιμορραγία (πχ έλκος δωδεκαδακτύλου)
 • Παθήσεις που οφείλονται σε απόφραξη του εντέρου (ειλεός οποιαδήποτε αιτιολογίας)
 • Παθήσεις που οφείλονται σε τραύμα της κοιλίας (πχ ρήξη σπληνός)

Σε αυτή την ενότητα θα γίνει αναφορά στις πιο συχνές παθήσεις κοιλίας που οδηγούν τον ασθενή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για άμεση διερεύνηση και αντιμετώπιση.

 • ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ

  Ο αποφρακτικός ειλεός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μερική ή πλήρη απόφραξη του λεπτού εντέρου η οποία εμποδίζει τη διέλευση τροφής, υγρών και αερίων. Η απόφραξη μπορεί να προέρχεται από εξωτερική πίεση στο έντερο είτε από κάποιο κώλυμα στο εσωτερικό του εντέρου. Ο όρος “αποφρακτικός” χρησιμοποιείται για να ξεχωρίσει αυτόν τον ειλεό από το λειτουργικό ειλεό που οφείλεται σε διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου. Ο αποφρακτικός ειλεός είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η κατανόηση των αιτιών, των προδιαθεσικών παραγόντων, των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης.

  Read More

 • ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

  Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί την πιο συχνή επείγουσα χειρουργική πάθηση. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της πάθησης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου υπολογίζεται περίπου στο 7-8%. Παραδοσιακά η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπιζόταν επιθετικά με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αλλάξει αισθητά η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας όπου η ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή έχει δώσει τη θέση της στη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση και σε ορισμένες περιπτώσεις η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά χωρίς την ανάγκη για άμεσο χειρουργείο.

  Read More