ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΕΠΤΙΚΟ

Το κατώτερο πεπτικό ή πιο ορθά το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από το τελευταίο τμήμα του δωδεκαδακτύλου και από ολόκληρο το λεπτό και παχύ έντερο. Ο πρωκτός ως η τελική απόληξη της γαστρεντερικής οδού τυπικά συγκαταλέγεται στο κατώτερο πεπτικό αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής οι παθήσεις του ταξινομούνται ξεχωριστά. Οι περισσότερες παθήσεις που αφορούν την ειδικότητα της χειρουργικής είναι παθήσεις του παχέος εντέρου όπως:

  • Πολύποδες παχέος εντέρου
  • Καρκίνος παχέος εντέρου (κολοορθικός καρκίνος)
  • Φλεγμονώδεις νόσοι (πχ νόσος Crohn ή ελκώδης κολίτιδα)
  • Εκκολπωματική νόσος του παχέος εντέρου
  • ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ

    Η εκκολπωματίτιδα αποτελεί φλεγμονή του παχέος εντέρου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η πάθηση προκαλείται από φλεγμονή εκκολπωμάτων που βρίσκονται στο παχύ έντερο. Τα εκκολπώματα είναι συχνά στο γενικό πληθυσμό και ως εκ τούτου η εκκολπωματίτιδα αποτελεί μια κοινή πάθηση.

    Read More

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

    Ο καρκίνος παχέος εντέρου (ή ορθοκολικός καρκίνος) αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από κακοήθεια και την 3η συνηθέστερη διάγνωση στον πληθυσμό παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή μείωση νέων περιστατικών και θανάτων πιθανώς λόγω ευρείας χρήσης μέτρων πρόληψης αλλά και εξαιτίας βελτιώσεων στην θεραπευτική αντιμετώπιση. Εξαίρεση στην παρατηρούμενη μείωση αποτελεί ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 40-50 ετών.

    Read More

  • ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

    Ο πολύποδας είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει εξόγκωμα που προβάλλει εντός του αυλού του εντέρου. Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι συχνοί στον πληθυσμό και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο, με κύρια εντόπιση στο ορθοσιγμοειδές (το τελευταίο τμήμα του εντέρου). Συνήθως ανευρίσκονται τυχαία σε προληπτικό ενδοσκοπικό έλεγχο και υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

    Read More

  • ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

    Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος. Περιγράφει την αδυναμία του εντέρου να αποβάλλει αποτελεσματικά τα κόπρανα. Υπάρχουν πολλά αίτια αλλά σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Όταν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας παραμείνουν για χρονικό διάστημα άνω των 3 μηνών τότε η δυσκοιλιότητα θεωρείται χρόνια και χρήζει διερεύνησης και αντιμετώπισης.

    Read More