Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος. Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής παρουσιάζει μια σταδιακή μείωση τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο παραμένει ένας επιθετικός καρκίνος με πτωχή πρόγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας καθώς οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.
Υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου του στομάχου;
Οι τύπου του καρκίνου του στομάχου είναι:
- Αδενοκαρκίνωμα του στομάχου
- Λέμφωμα
- GIST
- Σπάνιοι τύποι (πχ λειομυοσάρκωμα, καρκινοειδές)
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι αδενοκαρκίνωμα και για το λόγο αυτό ο όρος “καρκίνος του στομάχου” παραπέμπει στο αδενοκαρκίνωμα.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου;
Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί τον πέμπτο πιο συχνό καρκίνο και αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Παρόλα αυτά η συχνότητά του ποικίλλει αναλόγως τη γεωγραφική περιοχή. Αυτό το είδος καρκίνου είναι πιο συχνό σε χώρες της Ανατολικής Ασίας (πχ Ιαπωνία) και λιγότερο συχνός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου ;
- Λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
- Ηλικία (ιδίως άνω των 65 ετών)
- Άρρεν φύλο
- Κάπνισμα
- Κατάχρηση αλκοόλ
- Διατροφή με καπνιστά και αλατισμένα τρόφιμα (πχ αλλαντικά)
- Κληρονομική προδιάθεση
Βασική ανατομία του στομάχου. Η καρδία αποτελεί μια μικρή περιοχή κοντά στο σημείο όπου το στομάχι ενώνεται με τον οισοφάγο. Σε αυτό το σημείο αναπτύσσονται τα περισσότερα αδενοκαρκινώματα στομάχου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μπορεί να είναι ασυμπτωματικός. Όταν δίνει συμπτώματα τα πιο συχνά είναι:
- Κοιλιακό άλγος
- Απώλεια βάρους
- Αδυναμία-Καταβολή δυνάμεων
- Συμπτώματα που σχετίζονται με αναιμία
- Πρόωρος κορεσμός μετά από γεύμα
- Αιματέμεση
- Μέλαινες κενώσεις
Ο πόνος στην κοιλιά είναι έντονος;
Ο πόνος στην κοιλιά είναι συνήθως ήπιος και με μη ειδικά χαρακτηριστικά. Συνήθως εντοπίζεται πάνω από τον ομφαλό και επιδεινώνεται όσο προχωράει η νόσος.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω γαστροσκόπησης και λήψης δείγματος για βιοψία. Διαφορετικές διαγνωστικές μέθοδοι όπως πχ αξονική τομογραφία μπορεί να θέσουν ισχυρές υποψίες αλλά η οριστική διάγνωση απαιτεί πάντα βιοψία.
Ο περαιτέρω έλεγχος τι περιλαμβάνει;
Πραγματοποιείται απαραίτητα αξονική τομογραφία για να αξιολογηθεί η πιθανή διασπορά της νόσου σε λεμφαδένες και άλλα όργανα. Συχνά απαιτείται και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (εξέταση που συνδυάζει τη γαστροσκόπηση με υπερηχογραφικό έλεγχο) για την άντληση πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος του όγκου. Οι πληροφορίες που αντλούνται καθορίζουν και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Είναι επιθετικός καρκίνος;
Θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους της γαστρεντερικής οδού. Η 5 ετής επιβίωση μετά τη διάγνωση ανέρχεται περίπου στο 30%. Μεγάλο ρόλο στην πρόγνωση διαδραματίζει το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση. Όσο πιο νωρίς πραγματοποιείται η διάγνωση τόσο καλύτερη η πρόγνωση.
Ποια είναι η αρχική αντιμετώπιση;
Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια επιθετική νόσος και απαιτείται η συνδρομή πολλών ειδικοτήτων για την ορθή αντιμετώπιση. Η αρχική εκτίμηση πραγματοποιείται μεταξύ ογκολόγου, ακτινολόγου και χειρουργού. Σε γενικές γραμμές όγκοι σε πολύ αρχικό στάδιο αντιμετωπίζονται εξ αρχής με χειρουργική εκτομή. Σε πιο προχωρημένα στάδια έχει συνήθως ένδειξη η χορήγηση προεγχειρητικής χημειοθεραπείας.
Τι περιλαμβάνει το χειρουργείο;
Στο χειρουργείο δεν αφαιρείται τοπικά ο καρκίνος αλλά αναλόγως την εντόπισή του στο στομάχι πραγματοποιείται μερική ή ολική αφαίρεση του στομάχου καθώς και αφαίρεση λεμφαδένων.
Ποια είναι τα καλύτερα μέτρα πρόληψης;
- Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
- Διακοπή καπνίσματος
- Περιορισμός αλκοόλ
- Διενέργεια γαστροσκόπησης
- Εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου σε περίπτωση μόλυνσης
Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται προληπτική γαστροσκόπηση;
Δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή ηλικία. Ωστόσο η γαστροσκόπηση είναι μια ασφαλής, σύντομη και καλά ανεκτή εξέταση. Σε άτομα με χρόνια κοιλιακά ενοχλήματα ή γνωστούς επιβαρυντικούς παράγοντες η γαστροσκόπηση πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου ή ενοχλήματα η γαστροσκόπηση συνήθως προτείνεται μετά την ηλικία των 45.
Συμπεράσματα:
- Υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνου στομάχου, αλλά ο όρος παραπέμπει σχεδόν πάντα στο αδενοκαρκίνωμα
- Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κακή διατροφή είναι προδιαθεσικοί παράγοντες
- Η διάγνωση απαιτεί γαστροσκόπηση και λήψη βιοψίας
- Έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά
- Συνήθως απαιτείται χημειοθεραπεία πριν το χειρουργείο
- Στο χειρουργείο αφαιρείται τμήμα ή ολόκληρο το στομάχι
- Αλλαγή του τρόπου ζωής όπως διακοπή καπνίσματος και καλή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη
Παραπομπές: